Piknik és sör karácsonykor - tudnak élni

A világon mindenhol másképp várják a Mikulást, ünneplik a karácsonyt. Számunkra érdekes lehet, hogy kenguru húzza a szánt, vagy boszorkány hozza az ajándékot, de az sem mindennapi nálunk, hogy az ünnepi ebéd kolbász, borsó vagy szárított hal.

Ausztráliában a Télapó szánja elé 8 kenguru van bekötve. A karácsonyi vacsora a szabadban telik, aztán krikett meccs következik vagy egy tengerparti fürdőzés. Az olasz gyerekekhez január 6-án érkezik az ajándék, amit a Strega Buffana, azaz a jó boszorkány visz nekik. A rossz gyerekek nem virgácsot kapnak, mint nálunk, hanem szenet. A felnőttek lencsét ajándékoznak, így emlékeztetve egymást a nehéz időkre- írja a kulturport.hu.

Norvégiában a rossz szellemeket távol tartandó, zabkását raknak a pajtába. Ezt követi, hogy énekelve, kézen fogva körültáncolják a fenyőt. Kenyában a templomokat is színes lufikkal díszítik fel, Finnországban pedig egy kiadós szauna után várják a Mikulást. Míg nálunk a Télapó segítője a krampusz, Ukrajnában a Jégapó ajándékozását a Hópehely leány segíti.

Az ünnepi menü is országonként változó. Svédországban heringet és barna babot, Lettországban barna borsót, rétest, káposztát, és kolbászt esznek. Lettország azért is különbözik a többi ország ünnepi szokásaitól, mert ott a gyerekek 12 napon át várhatják az ajándékokat a Mikulástól. Portugáliában sózott, szárított tőkehal kerül az asztalra. Amerikában az etnikumok ragaszkodnak saját ételeikhez, így az olaszoknál karácsonykor is lasagne, a lengyeleknél keilbasit (lengyel kolbász) az ebéd. Új- Zélandon a család piknikezni megy, ekkor hideg sört és sonkát fogyasztanak.