Kaláka: CD és koncertek a karácsony jegyében

Tűz a havon címmel tizedik karácsonyi CD-jét adja ki a Gryllus Kiadó. A Kaláka és vendégei szombaton a Művészetek Palotájában (Müpa) erről a minialbumról és az elmúlt évek ünnepi lemezeiről játszanak.

    "2005-ben adtuk ki a Karácsonyi Kaláka című néhányszámos CD-t, az azóta eltelt időben még nyolc ilyen ünnepi lemezt jelentettünk meg különböző előadóktól, a mostani a tizedik. Szombaton a Müpában színpadra lép velünk Bognár Szilvia, Palya Bea, a Csík Zenekar, a Bolyki Brothers, Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus és Fassang László" - mondta Gryllus Dániel, a Kaláka együttes és a Gryllus Kiadó vezetője pénteken az MTI-nek.

    Kifejtette, hogy a Tűz a havon című új CD-n a Kaláka mellett Majorosi Mariann, Csík János, Palya Bea, Bognár Szilvia és Szirtes Edina Mókus is énekel. Az öt dal zenéjét Gryllus Dániel szerezte, verseket Lackfi János írt hozzá. A Müpa-műsor keretét természetesen a Kaláka 25 évvel ezelőtt megjelent Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című albuma, a Kodály gyűjtéséből az együttes által feldolgozott nagyszalontai betlehemes adja.

    "A betlehemes műsort az elmúlt negyedszázadban minden évben jó néhányszor előadtuk adventkor itthon és külhoni területeken. A héten jöttünk haza a Délvidékről, ahol például a martonosi templomban és Óbecsén léptünk fel. A hagyományoknak megfelelően az idei sorozatnak is december 23-án a MOM Kulturális Központban lesz a csúcspontja, itt délelőtt két előadásunk is lesz. A program alapja a betlehemes lemez, de mindig van egy-két változtatás, most például a Tűz a havonra is felkerült Kaláka-szám, az Ádvent Óbudán került be" - mesélte Gryllus Dániel.

    A Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). Az együttes a betlehemi koncertekre 1995 óta Major Gáborral egészül ki.