A legrégibb családi karácsonyi felvételt találták meg a Londoni Nemzeti Múzeumban


Több mint százéves családi karácsonyi hangfelvételeket találtak a Londoni Nemzeti Múzeum kurátorai, akik úgy vélik, ezek lehetnek a legrégibb ilyen emlékek.

    A viaszhengerre fonográffal készült hangfelvételek az észak-londoni New Southgate-ben élő Wall család karácsonyait örökítették meg. A hengereken található 24 tiszta felvétel 1902 és 1917 között készült. A múzeum zenei kurátorai szerint a zenei részek egészen rendkívüli hangminőségben maradtak fenn - ismertette a BBC hírszolgálata.

    A hengereken Cromwell és Mini Wall kilenc gyermekéből nyolc hangja szólal meg. Mint Julia Hoffbrand, a múzeum zenei restaurátora elmondta: a család feliratozta a hengerek dobozait, így tudni lehetett, hogy mit tartalmaznak, mégis olyan érzés volt belehallgatni, mintha egy ablakot nyitottak volna a múltra.

    A felvételek többsége a család karácsonyi és újévi ünnepein készült, de a családfő az utcára is kiment, hogy megörökítse azt, ahogy a Southgate templom harangja az újévet köszöntötte.

    A felvételeket idén nyáron restaurálták, és Wallék rokonai is csak októberben hallhatták először azokat.

    A BBC megjegyezte: merőben szokatlan, hogy viaszhengerek ilyen sokáig ilyen jó állapotban maradjanak meg. A korabeli fonográfokat diktafonként használták a hivatalokban, és rendkívül ritkán használták otthoni felvételekhez.

Ismét Jamie Oliver könyve vezeti a brit karácsonyi könyves toplistát


Harmadik egymást követő évben vezeti Jamie Oliver új könyve a karácsonyi könyves toplistát Nagy-Britanniában.

    A brit sztárséf 15-Minute Meals (15 perces ételek) című szakácskönyvéből az elmúlt héten 117 911 példányt adtak el, több mint kétszer annyit, mint a lista második helyén álló Guinness Világrekordok 2013 című könyvből - adta hírül szerdán a BBC hírszolgálata.

    A Penguin UK gondozásában szeptemberben jelent meg gasztronómiai újdonság, azóta több mint 586 ezer példányt vásároltak belőle.

    Oliver 2010-ben megjelent 30-Minute Meals (30 perces ételek) című könyve 1,5 millió példányban kelt el, és több mint fél évig számított a legkelendőbb kiadványnak. A tavaly megjelent Jamie's Great Britain című könyve szintén toplistás volt karácsonykor.

    A britek egyébként csak az elmúlt héten 63,2 millió fontot (21,5 milliárd forint) költöttek nyomtatott könyvekre az ünnepre készülődve, ami 8,6 millió fonttal több az előző hetinél, ám 2012 azonos időszakához képest 4,6 millió fonttal kevesebb.

Jobban figyeljünk egymásra - a klinikai szakpszichológus karácsonyi tanácsai

A karácsonyi vásárlási láz hevében sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a legdrágább ajándékkal is azt akarjuk kifejezni, a szeretett valaki fontos számunkra, ezt az érzést azonban nem feltétlenül anyagi javakkal lehet megfoghatóvá tenni - figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője.

    Az igazi érték a másikra odafigyelés, ami viszont időt igényel, a valóban fontos dolgokra azonban többnyire nincs időnk, mert rohanunk. Gyakran ez a rohanás egyfajta menekülést takar, hogy a teendőkre hivatkozva ne kelljen szembesülni önmagunkkal. Így újra és újra könnyen besétálunk a vásárlásra buzdító reklámok csapdájába - mondta Perczel Forintos Dóra szakpszichológus, egyetemi docens az MTI-Press-nek.
    Drága időnket - és a pénzünket - elfecséreljük valami káprázatos tárgy megszerzésére, hogy meglepjük vele hozzátartozóinkat. A csili-vili ajándék azonban nem ritkán csak arra szolgál, hogy elfedjük vele: nincs rád időm, ezzel kell beérned. Tudat alatt azért mindkét félben megbújhat valami hiányérzet, rossz szájíz lengheti át az ünnepi hangulatot, amelyből aztán kimarad a hitelesség és a valódi odafigyelés, holott valójában mindenki erre vágyik - utal rá a szakember.
    Akár bevalljuk, akár nem, a belső harmóniánk megteremtéséhez a jó emberi kapcsolatok a legfontosabbak, amelyek ápolására kitűnő alkalmat adnak az ünnepek. De ilyenkor is célszerű mérlegelni, hogyan gazdálkodjunk időnkkel és energiánkkal. A buzgó háziasszony például jó szándékú igyekezetében, erején felül, többféle finom fogást, sütemények özönét készíti, hogy a család kedvében járjon. A nagy sütés-főzésbe azonban belefárad, ettől türelmetlenné válik, márpedig az asztal körül ülők a több kedvesség fejében szívesen beérnék szerényebb lakomával is. Jellemző módon a sokgyerekes családokban általában több idő, energia jut a mesélésre, közös játékokra, mint ott, ahol az "anyád, apád nem ér rá, ülj le és nézd a tévét." Pedig többnyire egyke gyerekről van szó, ám a szülök értékrendje összekuszálódott, ez okozza az állandó időzavart is. Nincsenek jelen, aminek következménye a rengeteg céltalanul csellengő, magányos "kulcsos gyerek." Aki felnőve, családot alapítva, kellő szülői minta nélkül maga is értékrendbeli és időzavarral küszködő apává, anyává válhat - hangoztatta a klinikai szakpszichológus.
    A kapcsolatok elhanyagolása ilyenkor, az ünnepek környékén ütközik ki igazán a maga valójában. Amikor sokan rádöbbennek arra, hogy lényegében szeretethiányban szenvednek. Emiatt elkeseredhetnek, értelmetlennek kezdik érezni az életet, egyesek depresszióssá válnak  A pesszimizmus, negatív világlátás meglehetősen jellemző ránk, magyarokra - mondta Perczel Forintos Dóra.
    Ezt jelzi, hogy az öngyilkossági listán a nemzetek közötti összehasonlításban az élen járunk, tehát súlyos a helyzet. A lista egyébként is árulkodó. Magas az öngyilkosság aránya Svédországban és Dániában is, holott ezek jóléti társadalmak, így aligha anyagi gondok állhatnak a háttérben. Amíg Dél-Amerikában és az arab országokban kevés az öngyilkos. E kultúrák értékrendjében ugyanis fontos a család és a családi kapcsolatok ápolása, a vallásosság mélyen átszövi a gondolkodást. Ez alapvető biztonságot és éltető erőt jelent, megóv a kétségbeeséstől, értelmet ad az életnek, az emberek még a sivatagi homokban is szilárd talajt érezhetnek a lábuk alatt - magyarázta.
    A mai hazai közhangulat pedig - ahogy a karácsonyi vásárlások forgatagában is érzékelhető - negatív indulatokkal terhelt. Márpedig ezt az általános frusztráltságot - a szakpszichológus szerint - nem lehet teljesen a világválság nyakába varrni. Hiszen a GDP - a bruttó hazai termék - figyelembe vételével a nálunk lényegesen szegényebb országok, mint például Koszovó, Moldova, Brazília, Mexikó lakosai elégedettebbek, mint mi magyarok.
    Az okok elsősorban a ránk jellemző hibás szemléletmódban keresendőek. Az életnívót nézve például túl magasak az elvárásaink. A tőlünk nyugatra fekvő országokból kimazsolázott kedvező mutatókat szeretnénk átvenni, ez a vágyteljesítő gondolkodás aztán elégedetlenséget szül. A vágyak beteljesülésének elmaradásáért viszont nem magunkat, hanem másokat hibáztatunk, "a körülmények, a sok idióta, a korrupt politikusok." Az elégedetlenség megterhelő, idegesítő, ezért morcosakká, magunkba fordulóvá, állandó zsörtölődővé válhatunk. A panaszkultúra a hangulatunkra is rányomja a bélyegét és ezzel a környezetünk légkörét is rontjuk. Kedvező jel, hogy az idei karácsonyi vásárlásoknál kevesebben költekeznek hitelre, mint korábban. Azaz egyre inkább megjelenik az érett személyiségre jellemző belső kontroll. Az elmúlt évek eladósodása sokakat megtanított a "csak addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér" igazságára.
    Azért is érdemes felvállalni a felelőséget saját nehézségeinkért, mert akkor tudunk változtatni a dolgokon - hívta fel rá a figyelmet a tanszékvezető. Ha az ember magányos, mert elhanyagolta a családdal, a barátokkal a törődést, akkor a karácsony épp a legmegfelelőbb időszak, hogy ezen változtasson. Sok az idős, magányos ember, akik áthullnak a szociális háló lyukain. Karácsony táján, ha egyedül érezzük magunkat, az önsajnálat helyett nagyon is kínálkozik az alkalom egy rég elhanyagolt baráti kapcsolat felélesztésére, valamelyik egyedül lévő szomszéd meglátogatására, szívből jövő apró ajándékkal mások megörvendeztetésére. Aktivizálásunk által megtapasztalhatjuk, hogy amikor adunk, akkor mi is kapunk - tanácsolta Perczel Forintos Dóra.

Rekord hosszúságú karácsonyi láncfüzér készült Nagykanizsán

Új magyar rekordként egy több mint négy kilométer hosszú karácsonyi láncfüzér készült Nagykanizsán, sokszorosan meghaladva az eddigi csúcstartót.

    Sebestyén István, a magyar rekord hitelesítője csütörtökön az MTI-nek elmondta, 2004-ben Budapesten állították fel az eddigi rekordot, 218 méteres hosszúsággal. A mostani nagykanizsai csúcsdöntők jócskán felülmúlták a nyolc évvel ezelőtti eredményt, miután 4330 méter hosszúságú egybefüggő papírfüzért sikerült megalkotni.
    A helyi Kulcs Egyesület ötletének megvalósításában fiatalok és idősek százai vettek részt, a nagykanizsai iskolákban, óvodákban, de még a könyvtárban is napokon keresztül készültek a papírkarikák és az azokból alkotott láncok. Csütörtök délután hatalmas dobozokban érkezett meg a forgalom elől lezárt Erzsébet térre a számtalan füzérdarab, ezeket a helyszínen több mint három óra alatt illesztették össze, majd hosszú sorokban egymás mellé kiterítve mérték le a négy kilométert is meghaladó hosszúságot.
    A karácsonyi láncreakció elnevezésű akciót a kapcsolat, közösség, szeretet jegyében hirdették meg az egyesület tagjai. A karácsonyváró hangulat megteremtésével egy közösségkovácsoló rendezvényt kívántak életre hívni, így jött létre a Magyarországon mért leghosszabb karácsonyi dísz.

Az ország nagy részén valószínűleg nem lesz fehér a karácsony

A fehér karácsony valószínűsége az idén az ország északkeleti részén 60 százalék, másutt csak 10 százalék - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a honlapján.

    Kitértek arra, hogy például Budapest XVIII. kerületében a Pestszentlőrincen található mérőállomás adatai szerint az elmúlt 20 évnek csak a negyedrészében, vagyis 25 százalékában volt néhány vagy több centiméter vastagságú hótakaró karácsony első napján. "Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket" - fogalmaztak.

    Kiemelték: az idei karácsony időjárásáról "a szokásosnál is nehezebb feladat" tényszerűen beszélni, ugyanis nagyon nagy bizonytalanságot jeleznek az időjárási modellek. A meteorológiai szolgálat jelenlegi előrejelzései szerint többfelé lehet csapadék vasárnap, azonban a havazást a melegedés miatt havas eső, eső váltja fel. Csak az ország északkeleti harmadában, esetleg a főváros térségében havazhat még az esti órákban, de a Dunántúlon már eső lesz a jellemző. Este és hétfőre virradó éjszaka helyenként ónos eső is eshet.

    December 24-én, hétfőn már csak keleten lehet kevés csapadék. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben 0 fok körül vagy kicsivel az alatt alakul a csúcshőmérséklet, ott nagyobb eséllyel marad meg szentestére a vasárnap lehulló hó. Azonban másutt olvadni fog, sőt délnyugaton plusz 5 fok felett is alakulhatnak a hőmérsékleti maximumok - olvasható a meteorológiai szolgálat írásában.

Nincs többé karácsonyi meglepetés?

A felnőttek többsége pontosan tudja: mit fog kapni karácsonyra.

A legtöbben a praktikus ajándékokat keresik.

Valóban fizet! Regisztrálj és keress pénzt kérdőívkitöltéssel

Kérdőíveket kell kitölteni és nekem már fizettek, tehát nem átverés. Online piackutatás, amiért fizetnek.

Regisztrálásnál is adnak 1,5 EURO-t. Magyar nyelven is elérhető!

A részletekért és az ingyenes regisztrációért klikk IDE, vagy válaszd a lenti bannert.


Vidd el az 1 millió értékű nyereményeket - a játék december 24-ig tart

A játék részletek ITT vagy klikk a bannerra.

NE HAGYD KI! Most mindenki 1000 Forintos vásárlási utalványt kap

Klikk a bannerra és regisztrálj ingyenesen, majd vidd el a kedvezményt.


Ajándékozz élményt és nyerj hetente - a játék december 23-ig tart

Klikk és regisztrálj, majd vidd el a nyereményeket.

Ezüst heti nyeremények:
o 1 db 50.000 Ft értékű élményvezetés a HF Racing felajánlásával a Kakucs ringen

o 1 db 20.000 Ft értékű Biorezonanciás egészségi diagnosztika és dohányzásról való

leszoktatás biorezonanciás kezeléssel a Gyógyerő Egészésgközpontban

o 1 db 5 alkalmas Salsa bérlet a Salsa Diabolica tánciskolában 12.000 Ft értékben

o 2 db egyenként 8.000 Ft értékű Ezüst GastroCard

o 4 db egyenként 5.700 Ft értékű Nettype Standard gépíró csomag

Karácsonyi ajándéktippek ITT - válogass a remek ajánlatok között

A kínálatért klikk, majd regisztrálj ingyenesen és válogass a tippek között.

Nyomj egy lájkot, hogy barátaid is ki tudják használni a lehetőséget.

Nagy karácsonyi vásár az 5perc Angol boltban

NAGY KARÁCSONYI VÁSÁR AZ 5 PERC ANGOL BOLTBAN! Jövő héten csütörtökön és pénteken (2012.12.20-21.) nagy karácsonyi vásárt tartunk az 5 Perc Angol boltban, a Budapest 13. kerület Hegedűs Gyula u. 9. szám alatt (az udvarban) reggel 09.00-19.00 óra között! Ne hagyd ki te sem!

Akciók a helyszínen:

5 Perc Angol Igeidők 3480 Ft helyett 2700 Ft
5 Perc Angol Kezdőknek és Újrakezdőknek 3840 Ft helyett 3000 Ft
5 Perc Angol Beszélő Tanulókártyák 3840 Ft helyett 3000 Ft
1 éves előfizetés (utalvány is) 7500 Ft helyett 7000 Ft
Minden korábbi magazinból 3 db 1000 Ft
I. évad 3000 Ft helyett 2500 Ft
II. évad 4000 Ft helyett 3500 Ft
III. évad 5000 Ft helyett 4500 Ft
2012-es lapszámok (12 db) 5000 Ft
... számos egyéb nyelvkönyv és segédanyag is megvásárolható a helyszínen!

Nyerd meg a karácsonyi ajándékodat - a játék december 19-ig tart

A tárgynyeremények mellett a játék legvégén minden legalább 1 csomagot megjelölő játékos között kisorsolunk egy 100 000 forinttal feltöltött bankkártyát.

A Játék 2012. november 26. 10:00-tól 2012. december 19. 14:00-ig tart, 
és összesen 24 (huszonnégy) játéknapból áll. Az egyes játéknapok aznap  23:59-ig tartanak.

Regisztrálj ingyenesen és nyerj

Nyomj egy lájkot, vagy akár egy +1-et, ha ajánlod ismerőseidnek a bejegyzést.

Íme az idei karácsony legnépszerűbb ajándékai

Az idei karácsonykor tudatosabb ajándékvásárlásra lehet számítani, a korábbi évek tendenciáinak megfelelően idén is a konyhai kisgépek, szépségápolási és szórakoztató elektronikai termékek iránt nőhet a kereslet - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet kedden.

A cég a kereskedelem és technológia szakterületén dolgozó kutatók előrejelzése alapján úgy véli: idén a műszaki termékek mellett a népszerű ajándékok közé tartoznak az általános ruházati és sportruházati termékek, a könyvek, a játékok.

Tavaly decemberben több mint 50 százalékkal növekedett a sportruházati cikkek értékesítése, a játékok pedig közel megháromszorozták eladási számaikat a megelőző hónaphoz viszonyítva.

Karácsonyi ajándéktippek ITT - válogass a remek ajánlatok között

A műszaki termékek, illetve a tartós fogyasztási cikkek forgalma 2012 első kilenc hónapjában közel hétszázalékot esett, és a csökkenés az értékesített darabszámokat tekintve még nagyobb, 11,5 százalékos volt a műszaki termékek volumenbázisú visszaesése - írja közleményében a GfK Hungária Piackutató Intézet.

A kutatók várakozásai szerint az idén népszerű ajándékok lesznek a konyhai robotgépek, az elektromos fogkefék, a vasalók és a szépségápolási cikkek. Ezenkívül a fényképezőgépek, digitális fotókeretek azok, melyek karácsonykor rendszerint jól fogynak, ám az év többi időszakában kevéssé keresik ezeket a vevők.

Válogass a remek karácsonyi ajándékok között - akár 85% kedvezményt is kaphatsz

A hosszabb iskolai szünetre és szabadságolásokra tekintettel kifejezetten jól eladhatók a játékkonzolok és kapcsolódó kiegészítőik és szoftvereik, a Blu-ray- és DVD-filmek, ezenkívül az évközben folyamatosan keresett mobil- és okostelefonok, LED kijelzős tévék. Emellett az adattároló eszközök lesznek még népszerűek a bevásárló listákon. Valószínűsíthető az is, hogy a gyártók, kereskedők csomagajánlatokkal próbálják meg a fogyasztókat nagyobb mértékű vásárlásokra ösztönözni - közölte a piackutató intézet.

Lájk, ha a te ajándékvágyad a felsoroltak között van.


Karácsonyi lapot küld a rendőrség visszaeső bűnözőknek


Karácsonyi lapot küld a rendőrség visszaeső bűnözőknek Nagy-Britannia Surrey grófságában, ám nemcsak azért, hogy üdvözölje, hanem hogy bűntelen életre intse őket.

    "Jusson eszébe, hogy jól ismerjük, tudjuk, hol lakik. Ha folytatja a bűnözést, elfogjuk és lecsukjuk!"- olvasható a lapon, amely a helyi rendőrség betörés elleni hadjáratának része.

    Az ilyen bűnesetek megszaporodnak ősszel és télen, különösen karácsony táján. "Az ünnep közeledtével az emberek izgatottságukban kevésbé foglalkoznak otthonaik biztonságával, éppen akkor, amikor a legjobban résen kellene lenniük. Ilyenkor hosszabbak az éjek és az otthonokban sok a drága ajándék" - idézte Ray Blythe nyomozót a brit Metro újság.

    "Amikor reggel kinyitja adventi naptárának egy újabb ablakát, mindenki gondoljon arra, hogy a saját háza nyílászáróit mennyire könnyű vagy nehéz kinyitnia egy betörőnek. Nem rémisztgetni akarom az embereket, hanem csupán óvatosságra inteni, elvégre senki sem örül annak, ha karácsony reggelén arra ébred, hogy lába kélt az összes ajándéknak" - mondta a rendőr.

Kaláka: CD és koncertek a karácsony jegyében

Tűz a havon címmel tizedik karácsonyi CD-jét adja ki a Gryllus Kiadó. A Kaláka és vendégei szombaton a Művészetek Palotájában (Müpa) erről a minialbumról és az elmúlt évek ünnepi lemezeiről játszanak.

    "2005-ben adtuk ki a Karácsonyi Kaláka című néhányszámos CD-t, az azóta eltelt időben még nyolc ilyen ünnepi lemezt jelentettünk meg különböző előadóktól, a mostani a tizedik. Szombaton a Müpában színpadra lép velünk Bognár Szilvia, Palya Bea, a Csík Zenekar, a Bolyki Brothers, Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus és Fassang László" - mondta Gryllus Dániel, a Kaláka együttes és a Gryllus Kiadó vezetője pénteken az MTI-nek.

    Kifejtette, hogy a Tűz a havon című új CD-n a Kaláka mellett Majorosi Mariann, Csík János, Palya Bea, Bognár Szilvia és Szirtes Edina Mókus is énekel. Az öt dal zenéjét Gryllus Dániel szerezte, verseket Lackfi János írt hozzá. A Müpa-műsor keretét természetesen a Kaláka 25 évvel ezelőtt megjelent Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című albuma, a Kodály gyűjtéséből az együttes által feldolgozott nagyszalontai betlehemes adja.

    "A betlehemes műsort az elmúlt negyedszázadban minden évben jó néhányszor előadtuk adventkor itthon és külhoni területeken. A héten jöttünk haza a Délvidékről, ahol például a martonosi templomban és Óbecsén léptünk fel. A hagyományoknak megfelelően az idei sorozatnak is december 23-án a MOM Kulturális Központban lesz a csúcspontja, itt délelőtt két előadásunk is lesz. A program alapja a betlehemes lemez, de mindig van egy-két változtatás, most például a Tűz a havonra is felkerült Kaláka-szám, az Ádvent Óbudán került be" - mesélte Gryllus Dániel.

    A Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). Az együttes a betlehemi koncertekre 1995 óta Major Gáborral egészül ki.

Remek karácsonyi viccek 3.: Miért jobbak a fenyőfák, mint a férfiak?

Miért jobbak a fenyőfák, mint a férfiak?

1. Egy fenyőfa mindig merev.
2. A kisebb fenyőfák is képesek örömet okozni.
3. Egy fenyőfa 12 nap és 12 éjszaka áll egyhuzamban.
4. Egy karácsonyfa mindig jól néz ki - különösen, ha kivilágítják.
5. Egy fenyőfa mindig elégedett a méretével.
6. A karácsonyfán jól mutatnak a golyók.
7. Egy karácsonyfa nem kezd el szenvedni, ha véletlenül leszakítod az egyik golyót róla.
8. A fenyőfát bármikor kidobhatod, ha már meguntad.
9. Nem kell egész évben a karácsonyfát nézegetned.
10. A fenyőket elegendő hetente egyszer vízzel ellátni.
11. A karácsonyfa mindig fényessé teszi életedet.
12. A karácsonyfát elegendő akkor bekapcsolni, ha nézni akarod.
13. Egy fenyőfának mindig jó illata van, és nem bocsát ki gázokat.
14. Egy karácsonyfa sosem akar tőled kis karácsonyfákat.

Még több karácsonyi vicc ITT:
 A 7 legjobb karácsonyi vicc

Lájk, ha tetszik a vicc.

Nyerj 100 ezer forintot - a játék december 19-ig tart

A játék ideje alatt (2012. november 26-tól december 19-ig) minden nap sorsolnak.

A játék legvégén minden legalább 1 csomagot megjelölő játékos között kisorsolnak egy 100 000 forinttal feltöltött bankkártyát.

Bővebb info ITT a játékról, regisztrálj ingyenesen.

Hatalmas nyeremény a fa alá

Karácsonyfa, égő, takarítás, ajándékok, csomagolás, ünnepi menü – az év végén már csak ezek járnak az ember fejében.

 A nagy vásárolgatásban pedig ki ne sóhajtana fel néha álmodozva: „Bárcsak többet költhetnék!” A pénztárca viszont véges, épp ezért nem árt időnként a szerencse oltárán is áldozni, hátha épp ebben a varázslatos időszakban áll némi nyeremény a házhoz... Némi???

Ha valamikor, hát most biztosan érdemes betérni a Lottózókba, hiszen nem akármilyen összeggel várja az Ötöslottó az eheti sorsolást! 1 milliárd 50 millió forint keresi gazdáját – ez még hópehelyből is tetemes mennyiség…hát még ha el is lehet költeni.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a karácsonyt.

Szeptember vége óta gyűlik az összeg, azóta nem született telitalálat az Ötöslottón.

Ha azonban adunk magunknak egy esélyt, igazán meséssé tehetjük az idei karácsonyt: csak öt szám (és némi szerencse) választ el minket egy hatalmas ajándéktól. Érdemes tehát egy kicsit megszakítani a bevásárló körutat – lehet, hogy éppen ettől lesz az idei ünnep igazán különleges...

Újabb karácsonyi ajándéktippek - MOST nagy kedvezménnyel vásárolhatsz

A kínálatért klikk és válogass a kedvezményes ajánlatok között.

Nyomj egy lájkot, hogy barátaid is ki tudják használni a lehetőséget.

Nyerj kényeztető wellness utazást - a játék december 18-ig tart

Iratkozz fel a hírlevélre és nyerj egy kényeztető wellness utazást

Játssz ITT.
Hangolódj rá az ünnepekre, vagy pihend ki őket utána!

Játssz ITT.

Nyomj egy lájkot és ajánld ismerőseidnek is.

Ennyibe kerül a világ legdrágább karácsonyi menüje


A világ legdrágább karácsonyi menüje 125 ezer fontba - 43 millió forintba kóstál, igaz nem csupán egy, hanem négy főre.

 Egy brit séf, Ben Spalding szolgál vele. Az árban benne van a házhozszállítás is, de nem az ételeké, hanem alapanyagaiké és a szakácsé. A híres séf ugyanis a megrendelő otthonában - vagy az általa óhajtott helyen - készíti el az étkeket és szolgálja fel az italokat.

    A The Daily Telegraph című brit lap szerint összesen 24 fogás és ital szerepel a kínálatban. A méregdrágaság oka részben a hozzávalók csillagászati ára, bár Spalding munkadíja sem lehet alacsony, de ő ennek 80 százalékát jótékony célra akarja adományozni: egy brit rákbetegség-kutató intézet kapná meg, így a tékozló vacsorázókat kevésbé furdalhatja lelkiismeretük - jegyezte meg a brit Metro újság.

A hozzávalók közt akad fehér - azaz a drágább fajtájú - szarvasgomba, 150 éves balzsamecet, 1907-es évjáratú pezsgő (ez a legdrágább tétel: 37 ezer fontot számítanak fel érte). A főétek pulyka, ez Dodine fajtájú, amely ritka tenyésztés. Aki unja már a karácsonyi pulykát, az kérhet helyette - vagy mellé - wagyu marhából készült sültet.

Ezeket a teheneket még masszírozzák is tenyésztőik, méghozzá minden nap több órán át, hogy húsuk megfelelően porhanyós legyen, továbbá ét-, illetve italrendjükön sör is szerepel. Nyáron kánikulában két kriglivel kapnak, amúgy csak eggyel.

Aki szeretné megrendelni az egészet, az a VeryFirstTo.com honlapon teheti.

Már közlekedik Budapesten a karácsonyi villamos

Advent második vasárnapjától, december 9-től újra közlekedik Budapesten a Fényvillamos; a csillogó díszruhába öltöztetett karácsonyi villamossal idén a 2A jelzésű vonal mellett a 19-es és a 47-es villamos vonalán is találkozhatnak az utasok.

    A normál díjszabással igénybe vehető Fényvillamos immár negyedik éve közlekedik a karácsonyi időszak alatt, szebbé téve városunkat és fényesebbé az ünnepeket - közölte az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt.
    Kezdetben még csak az időközben a világ egyik legszebb villamosvonalai közé választott 2-es vonalon járt a Fényvillamos, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel már nemcsak a Duna-korzón, hanem a budai oldal villamosvonalain is feltűnt a csillogó jármű. A téli ékszerként is emlegetett UV nosztalgiavillamoson 3500 méternyi fényfüzéren 39 200 hidegfehér és kék színű LED világít, utasterében pedig ünnepi díszítés teremt karácsonyi hangulatot - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A járat hétfőtől péntekig a 2A, szombaton és vasárnap a 47-es, a két ünnep közötti időszakban pedig a 19-es villamos vonalán szállítja utasait, de december 24-én és december 31-én nem közlekedik.
    Péntekenként éjszakai városnézésre várják az utasokat: december 14-én Budán, Hűvösvölgy, Farkasrét és Kamaraerdő, míg december 21-én Pesten Pesterzsébet, Kispest és Pestlőrinc villamosvonalain barangol az éjszakában. A városnéző járat mindkét esetben a 2A jelzésű villamosok Boráros téri végállomásáról indul este 21 órakor, a túra részvételi díja 800 forint/fő.
    December 15-én és 28-án a fotósok kívánságát teljesítik: a Széll Kálmán térről mindkét napon 22 órakor indul a sok-sok megállással tarkított, öt-hat órás fotóstúra, amelynek részvételi díja 2000 forint/fő. December 15-én Buda, míg 28-án éjjel Pest villamosvonalain kaphatják lencsevégre a csillogó járművet a fotózók.

Remek karácsonyi viccek 2.: Mi az élet 4 szakasza?


Mi az élet 4 szakasza?
1. Amikor elhiszed, hogy van Mikulás.
2. Amikor már nem hiszed el, hogy van Mikulás.
3. Amikor te vagy a Mikulás.
4. Amikor úgy nézel ki, mint a Mikulás.

Még több karácsonyi vicc ITT:
 A 7 legjobb karácsonyi vicc

Lájk, ha tetszik a vicc.

Könyv-ajánlat: Kreatív karácsony - A legjobb dekorációk, menük és ajándékötletek

Csengettyűszó, szikrázó hóesés, gyertyafényben tündöklő karácsonyfa, a friss sütemények illata... Ha végre eljön a várva várt karácsony, szeretnénk, ha minden tökéletes lenne.

Ebben a könyvben mindent megtalálunk, ami a meghitt és emlékezetes ünnephez szükséges. Hasznos tippeket és kreatív ötleteket kapunk ahhoz, hogyan díszíthetjük fel ízlésünknek megfelelően a lakásunkat, a karácsonyfát és az ünnepi asztalt. Számos részletes leírás mutatja meg lépésről lépésre, hogyan készíthetünk saját kezűleg látványos díszeket, koszorúkat vagy éppen betlehemet.

Természetesen a karácsonyi receptek sem hiányoznak. A könyv célja, hogy ráhangoljon az ünnepre, és számos régi és új ötlettel, sok hasznos tippel megszépítse a várakozás idejét.

Bővebb info a könyvről és rendeld meg most kedvezményesen.

DVD-ajánlatunk: Négy karácsony

Minden karácsonykor a boldog vadházasok, Brad és Kate repülőre ülnek, hogy megszabaduljanak az elvált szülőktől és az idegesítő rokonságtól.

Ezúttal azonban mindent belep a vastag köd, még a Jézuska sem tudja eloszlatni, a repteret lezárják, így hőseink kénytelenek megülni a családjaikkal négy karácsonyi ünnepet egyetlen pörgős, mulatságos nap alatt.

Vince Vaughn és Reese Witherspoon a főszereplői ennek a sztárparádénak, amely igazán megdolgozza a rekeszizmokat: Brad megtanulja, hogyan ne szereljünk fel parabolaantennát, Kate hadseregnyi csintalan kölyökkel veszi fel a harcot egy felfújható karácsonyi kastélyban, majd Máriává és Józseffé kell válniuk egy bolondos ünnepi játék kedvéért. Vajon túléli-e Brad és Kate kapcsolata a Négy karácsonyt?

A magyar változat szinkron: igen felirat: igen Játékidő 85 perc Megjelenés dátuma 2009. november 24. Hangsávok magyar angol német.

Rendeld meg ITT.

Remek karácsonyi viccek 1.: Karácsonyfát keresnek a rendőrök

Két rendőr elmegy az erdőbe, hogy karácsonyfát vágjanak maguknak.

A térdig érő hóban gázolva órák hosszat keresik a megfelelő fenyőfát, de nem találják. A nap lenyugszik, feltámad a jeges szél, a távolban felvonyít valami állat.

Az egyik rendőr odafordul a másikhoz:
- Na, ebből nekem elegem van! A legközelebbi fát kivágjuk, akár fel van díszítve, akár nincs!

Még több karácsonyi vicc ITT: A 6 legjobb karácsonyi vicc

Lájk, ha tetszik a vicc.

Kézzel készített karácsonyi ajándékok 2. - Művészkedj temperával!

Mint a hajdani rajzórákon, próbálj egy szép karácsonyi hangulatú festményt készíteni.
Talán a legegyszerűbb, ha fehér kartonpapírra festesz színes gömböket, esetleg karácsonyfát, vagy téli tájat.Lájk, ha szereted a karácsonyt.

Érdekes dolgot mutat egy új karácsonyi felmérés

A britek és a dánok egyharmadának a karácsony nemcsak a szeretet ünnepe, hanem egyben az alkoholé is egy nemzetközi felmérés szerint.

Arra a kérdésre, hogy az ünnepnapokon isznak-e alkoholt, a britek 33, a dánok 30 százaléka válaszolt igennel. A németek 17 százaléka vallotta be, hogy karácsonykor gyakran nyúl a pohár után.

A YouGov közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérése Németországban, Nagy-Britanniában, Dániában, Finnországban, Svédországban és Norvégiában készült.

A felmérésből kiderült, a franciáknak csak kis része - 8 százaléka - fogyaszt alkoholt az ünnep idején. A norvégok 21, a finnek 24, a svédek 25 százaléka iszik karácsonykor.

Fehér karácsonyról elsősorban a finnek álmodoznak, 67 százalékuk szeretne havat. Legkevésbé ott reménykednek ebben, ahol nagyon valószerűtlen is: Nagy-Britanniában, ahol a megkérdezettek egyharmada vágyik rá.

A franciák (74 százalék) és a britek (69 százalék) többsége úgy véli, hogy már elveszett az ünnep valódi jelentése. Az európaiak közül viszonylag kevesen érzik magukat egyedül karácsonykor. Leginkább a franciák magányosak (19 százalékuk), őket a britek, a finnek és a németek követik 12-12 százalékkal.

- MTI -

Megérkezett a karácsonyfa a Szent Péter térre

Egy napig országúton és autósztrádán utazott, és csütörtökön megérkezett a Szent Péter térre az a huszonnégy méter magas fenyőfa, melyet az idén az olasz Molise tartomány ajándékozott a Vatikánnak.

Vasárnap vágták ki, szerdán az olasz katasztrófavédelem óriásdaruja tette fel egy harminc méter hosszú kamionra a dél-olasz Appenninekből útnak indított fenyőt. Karácsonyi hangulatot a hirtelen támadt havazás teremtett hozzá - írta a l'Osservatore Romano.

A szentszéki napilap hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy a fenyőt Molise ajándékozta azóta, hogy II. János Pál 1982-ben bevezette a Szent Péter téren állított karácsonyfa hagyományát.

A fát az ezerkétszáz méter magason levő, háromszáz lakosú Pescopennataro település körüli erdőben választották ki.

2004-ben jelentkeztünk a Vatikánban, hogy mi szeretnénk adományozni a karácsonyfát, és most került ránk a sor - hangoztatta Pompilio Sciulli polgármester. Elmondta, hogy a december 14-i gyertyagyújtásra a település összes lakosa a Vatikánba utazik.

Pescopennataro küldte Rómába a Colosseumnál idén felállított huszonkét méteres fenyőfát is. A Capitolium-domb lábánál, a Velence téren magasodó karacsonyfa a dél-tiroli Alpokból, Andalóból érkezett, egy német ajkú család adományaként.

A római karácsonyfák gyertyagyújtása december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén lesz.

Válogass a karácsonyi ajándék tippek közül - most nagy kedvezményt adnak

Ha nem tudja mivel lepje meg szeretteit, talán segíthetünk!
Karácsonyi ajándékot, ajándékötleteket keresel? Több izgalmas ajándék ötlet közül válogathatsz!

Kattints ide!

Zajlik Balázs Fecó adventi turnéja - jegyek itt az Érints meg koncertjeire

Kecskeméten, Kaposvárott, Szolnokon, Sopronban, Győrben, Veszprémben, Nagykanizsán és Debrecenben tart adventi koncertet Balázs Fecó. 

Decemberben adventi turnéra indul és az ország számos je templomában viszi el azt az érintést, amit utánozhatatlan lírája képvisel - már életében - is a magyar könnyűzene klasszikusainak panteonjában.

Nem csak a jól ismert, templomba is illő dalok – a címadó Érints meg!, Gyertyák a téren, Maradj velem! stb. - csendülnek fel, hanem a szerző – énekes Bach átiratai is helyt kapnak e rendhagyó koncerten.

IdőpontProgram
2012/12/07
P 19:00
Kecskemét - Katolikus Nagytemplom
Kecskemét - Katolikus Nagytemplom
Kecskemét
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/08
Sz 19:00
Kaposvár - Szivárvány Kultúrpalota
Kaposvár - Szivárvány Kultúrpalota
Kaposvár
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/14
P 19:30
Szolnok - Belvárosi Katolikus Templom
Szolnok - Belvárosi Katolikus Templom
Szolnok
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/16
V 19:00
Sopron, Evangélikus Templom
Sopron, Evangélikus Templom
Sopron
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/17
H 19:00
Győr - Evangélikus Öregtemplom
Győr - Evangélikus Öregtemplom
Győr
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/18
K 19:00
Veszprém, Árpádházi Szent Margit templom
Veszprém, Árpádházi Szent Margit templom
Veszprém
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/20
Cs 19:30
Nagykanizsa, Jézus Szíve Plébánia Templom
Nagykanizsa, Jézus Szíve Plébánia Templom
Nagykanizsa
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás
2012/12/22
Sz 19:00
Debreceni Református Nagytemplom
Debreceni Református Nagytemplom
Debrecen
Érints meg! - Balázs Fecó adventi koncertjeJegyvásárlás

Adverticum a gyerekek karácsonyáért

Az Adverticum az idei év karácsonyán nem csak ügyfeleire és munkatársaira gondol, de egy budapesti gyermekkórház kis lakóit is meglepi az ünnep alkalmából.

A szenteste közeledtével a cég munkatársai egy feldíszített karácsonyfával és számos játékkal járulnak hozzá a gyermekkórház ünnepéhez.

A jótékony akció keretében az Adverticum kollégái és ügyfelei körében gyűjtést rendez a gyerekeknek, melyre szívesen fogadnak plüss állatokat, könyveket és készségfejlesztő játékokat (ceruza, gyöngy, gyurma, festék, zsírkréta stb.), mellyel feledtetni tudják az ünnepek alatt kórházban töltött időszak nehézségeit.

Ha szeretne hozzájárulni a gyermekek karácsonyához, akkor további információt ezen az oldalon talál.

Kreatív ajándék csomagolás

Ajándékokat osztanak a Szegedi Kortárs Balett táncosai

A Csajkovszkij Diótörőjének előadásain összegyűjtött játékokat juttatják el rászoruló és beteg gyermekeknek a Szegedi Kortárs Balett táncosai, az első ajándékokat kedden adták át a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikáján.

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, a jótékonysági akció ötlete szinte magától adódott, hiszen a Diótörőben egy használt játékot kap Marika, a főszereplő. A balettelőadásra érkező gyerekek örömmel fogadták az együttes felhívását. Az óvodások, kisiskolások elhozták a színházba megunt, de jó állapotú játékaikat. A társulat tagjai a karácsonyig hátralévő hetekben ezeket viszik el a nehéz sorban élő vagy éppen beteg gyermekeknek.

A Kossuth-díjas művész szerint fontos, hogy az előadás és a jótékonysági akció amellett, hogy megszeretteti a gyerekekkel a táncművészetet, ráébreszti őket arra is, jó érzés adni, segíteni másokon.

Néhány táncos a következő héten ellátogat a pécsi gyermekonkológiai osztályra is. Kiss Róbert, a társulat táncművésze elmondta, hogy 1996-ban, tizenkét esztendős korában kezelték itt. Nyirokrákot diagnosztizáltak nála, fél éven át kapott kemoterápiát, és sikerült legyőznie a betegséget. Bár már korábban, hétéves korától járt egy néptánccsoportba, néhány esztendővel később eldöntötte, profi táncos lesz.

Karácsonyiképeslap-kiállítás Budapesten

Régi karácsonyok és szilveszterek hangulatát idézi meg képeslapok segítségével a Balassi Intézet csütörtökön megnyíló kiállítása.

A hegyfalui Képeslap Múzeum kollekciójából válogatott kiállítás bepillantást nyújt az elmúlt század mára már feledésbe merült, meghitt karácsonyainak világába - olvasható a Balassi Intézet közleményében.

A lapokon láthatóak a csillagot követő háromkirályok, a jászolban fekvő kis Jézus, az otthon melegét sugárzó, hóval borított házak ablakai, őzek és énekes madárkák, ajándéktól roskadozó fenyőfa, Mikulás - aki a századforduló táján még fehér kabátot viselt -, vidám, tiszta lelkű gyermekek, akiknek lépteire angyal vigyáz, akikkel mesebeli törpék szánkóznak.

A bemutatott lapok nem műalkotások, hátoldalukon sokszor szűkszavú és hivatalos, máskor meghatóan személyes történeteket hordoznak. "Ám ha ránézünk egy képeslapra, nem csak a kézzel írt sorokat betűzhetjük ki, annál sokkal többet. Egy képeslap ékesen beszél saját koráról, s a benne élő emberekről is" - olvasható az ajánlóban.

A közlés szerint a kiállítás január végéig ingyenesen tekinthető meg a Balassi Intézetben.

Borkarácsonyfát állítanak Budapesten

Az ország első borkarácsonyfáját állítja fel a Badacsonyi Kör csütörtökön a Városligeti Műjégpálya dísztermében - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény ötletgazdája.

Kardos Gábor elmondta, hogy a Badacsonyi Kör budapesti bemutatkozását a Városligeti Műjégpálya új dísztermében tartják csütörtökön délután 4-től este 8-óráig.

A Kör tagjai pincészetük palackjaiból állítják fel az ország első karácsonyfáját; a látványos építménynek meglepetés-elemei is lesznek - ígérte Kardos Gábor.

A rendezvényen bemutatják a közös Kör-Kéknyelűt, amely az ország első, neves pincészetek által közösen szüretelt és elkészített bora, valamint újborokat is.

A rendezvényen bemutatják boraikat a Badacsonyi Kör tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter, valamint Borbély Tamás is, aki az Év borásza díj badacsonyi jelöltje.

Magyar Nemzeti Galéria: Ünnepi ízek, hangok, képek

December első péntekén ismét 22 óráig várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galéria.

A látogatók megismerkedhetnek a 19. századi magyar festőóriás, Benczúr Gyula életművével és a hosszított nyitva tartás keretében utolsó alkalommal láthatják a magyar történelem képeit felsorakoztató Hősök, királyok, szentek című kiállítást és az Újrafestett valóság-Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című tárlatot.

Az érdeklődők tárlatvezetés keretében tekinthetik meg az Így éltek Ti. Faragó József művészete című századfordulós karikatúrákat bemutató grafikai kiállításunkat.

Az év utolsó MNG Extráján ünnepi dallamok csendülnek fel: az Ars Nova Sacra Kórus Karácsonyi koncertjét, valamint Váczi Eszter és a Quartet fellépését hallgathatják meg az érdeklődök. A Medic’all Art Dance Társulat improvizációs táncelőadása ezúttal a 20. század alkotásaihoz vezet.

Számos ajándékötlettel várjuk ezen az estén látogatóinkat: bemutatjuk a Borigo Magazin gondozásában megjelenő Nagy Magyar Boratlaszt, melyet a helyszínen kedvezményes áron lehet megvásárolni. Kreatív műhelyünkben ajtókopogtatót és karácsonyi díszeket készíthetnek kicsik és nagyok egyaránt. Karácsonyi ajándékvásár keretében a Galéria gyűjteményéhez kapcsolódó noteszeket, naptárakat és képeslapokat kínálunk kedvezményes áron.

A borokról ezen az estén a villányi Jackfall Bormanufaktúra gondoskodik, karácsonyi ízeket pedig a Szamos Marcipán kínálatából választhatunk.

Bővebb ITT.

Megkezdődött az adventi időszak

Vasárnap kezdődik az adventi időszak, amely Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.

Az adventi készület hagyománya a 4. században alakult ki, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak.

Az 5. században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből lett végül a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.

Az adventi várakozás során nem csupán Krisztus születésére, hanem utolsó eljövetelére is készülődnek a hívek, ez főleg a bűnbánat, a böjt, valamint a lelki és tettekben megnyilvánuló jó cselekedetekben ölt testet. Az adventi koszorún megjelenő lila szín is a bűnbánatot szimbolizálja, amelyet megtör a harmadik vasárnap rózsaszín gyertyával jelzett, örömre való utalása.

Az adventi időszaknak több hagyományos, a lelki elmélyülést és Krisztus eljövetelére való felkészülést segítő gyakorlata van. Ilyen egyebek mellett az adventi koszorú készítése, a különös odafigyelés embertársainkra, a titokban végzett jó cselekedetek és a családi, közösségi gyertyagyújtások.

Országszerte sok helyen tartanak ünnepi gyertyagyújtást advent első vasárnapján. Budapesten a bazilikánál Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője mond köszöntőt, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig Debrecenben vesz részt az ünnepségen. Egerben és Kaposváron a polgármesterek nyitják meg az adventi időszakot, Szegeden Botka László (MSZP) polgármester mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök gyújtja meg az adventi koszorún az első gyertyát.